Chiafrø og hampefrø – Økologi til hverdagen

De små frø er blevet en vigtig del af mange danskeres daglige fødevareindtagelse, og det er ikke uden grund. Frø er nemlig sunde fødevarer, der samler affaldsstoffer og giftstoffer op på deres vej gennem kroppen og hjælper med at få dem ud.

Derudover indeholder frø også en masse sunde vitaminer, mineraler og fedtstoffer, der gavner både hjerne, hjerte og lever. Trods sin lille størrelse kan frø således bidrage med mange helsebringende egenskaber, der bidrager positivt til en sund hverdag.

Hos Coop.dk MAD kan du finde både chiafrø og hampefrø fra Änglamark, der kan bruges til grød, brød, kager, eller i smoothies. Du kan også bruge frøene til at lave hjemmelavede proteinbarer eller hjemmelavet müsli som topping til din skyr eller yoghurt. Frøene er nemlig økologiske og giver kroppen alle de nødvendige fedtstoffer, mineraler og kostfibre, som den har brug for i en ellers travl hverdag.

Hvis du har modet på at afprøve de små frø, så er Änglamark dit sikre, økologiske valg.

 

Chiafrø og hampefrø – Vælg økologisk

Mange er i dag blevet fortrolige med det lille sorte frø, som har vundet indpas i mange danske hjem. Der er selvfølgelig tale om chiafrøet, der har taget mange danskere med storm på bare kort tid. Chiafrøets hemmelige egenskaber bygger nemlig på sunde vitaminer, mineraler og masser af god smag.

Chiafrø – Et sundt valg

Chiafrøet indeholder også masser af sunde proteiner, mættende kostfibre og en høj koncentration af vigtige næringsstoffer. Chiafrø er også proppet med kalcium og antioxidanter samt et højt indhold af omega 3 fedtstoffer, som gavner både hjerte og lever. Der er derfor mange gode grunde til at give sig i kast med chiafrø på selv travle dage.

Chiafrø er desuden næsten smagløse og kan derfor indgå i mange forskellige opskrifter, uden at påvirke smagen. De er velegnede i både brød, kager og fx i myslibarer. Chiafrø, der har trukket i vand natten over i køleskab, kan røres op i kvark, skyr eller et andet surmælksprodukt og serveres med frisk frugt såsom saftige klementiner og fx let ristede havregryn eller ruggryn.

Prøv også chiafrø drysset over eller vendt i en salat med bønnepasta, blommetomater, eller andre friske grøntsager. Når de er rørt op i vand, mælk eller anden væske, er de, efter lidt hviletid, også et godt grundlag for en lækker smoothie.

Chiafrø bruges oftest som bindemiddel i blandt andet bagværk, da frøene binder deres egen vægt 10-12 gange, når frøet blandes med væske. Når de kommer i kontakt med væske, udvider de sig nemlig mange gange deres oprindelige størrelse. Det hjælper med at give en følelse af mæthed i lang tid, da frøene forbliver længe i mavesækken.

Hampefrø – De gode proteiner

Hampefrø, som også vinder større indpas i mange danske hjem, har en nøddeagtig, let og bitter smag og kan anvendes i fx smoothies, brød og kager, i grød, som drys på yoghurt eller blendes med vand til en laktose- og glutenfri mælkeagtig drik.

Hampefrø indeholder blandt andet store mængder af omega 3 fedtstoffer og fedtsyrer, mættende proteiner, vitaminer og de såkaldte phytonutrienter, der beskytter kroppen mod sygdomme. Hampefrø er derfor en kilde til vigtige fibre, som du får med Änglamarks økologiske udgave.